Antalya Dikkat Eksikliği Güncesi
Antalya Dikkat Eksikliği Güncesi
Bu Makalede Neler Var
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite (DEHB)Temel Bilgiler ve Çözümler
Antalya Dikkat Eksikliği Güncesi
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite (DEHB) hemen hemen 3-18 yaş arasındaki çocukların %10’unu etkilediği kabul ediliyor. DEHB nörolojik bir rahatsızlık olarak kabul edilse de, ‘beyinleri farklı çalışan bu çocuklar’ dikkatlerini toplayamıyor, bir şeye odaklanamıyor, öz-kontrol ve öz-saygı sahibi olamıyorlar. DEHB ile ilgili yapılan bir çok araştırma farklı bir çok belirtiler olabileceğini gösterirken, biz burada belli başlılarından söz edeceğiz. DEHB olan çocuklarda bir çok belirti olmayanlarla farkedilemeyecek kadar benzerlik gösterir. İlk bakışta normal bir çocuğunkinden ayırdedilemezken, DEHB olan bir çocuğun hayatını zorlaştıracak kadar sık hale geldiğinde problemler ortaya çıkar. 5-6 yaşlarında görülmeye başlayan bu belirtileri şöyle sıralayabiliriz:
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite (DEHB) Belirtileri
- Dikkati çabuk dağılır ve unutkanlık hakimdir
- Bir etkinlikten çok çabuk sıkılıp bir başkasına geçmek isterler
- Yönlendirmede sorunlar yaşar
- Sık sık dalıp, düş görürler
- Ev ödevi sorumluluklarını yerine getirmekte zorluk çekerler
- Okul araç-gereçleri, oyuncak ve kitap gibi sahip olduklarını sık sık kaybederler
- Super hareketlidirler ve yerinde duramazlar
- Durmadan konuşup, sık sık araya girerler
- Durmaksızın kendi çevrelerinde koşuştururlar
- Gördükleri her şeye dokunmak ve oynamak isterler
- Çok sabırsız olurlar
- Düşünmeden konuşup gereksiz yorum yaparlar
- Duygularını düzenlemek ve kontrol etmekte zorluk yaşarlar
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite (DEHB) Teşhisini Kim Koyabilir?
Çocuğununuz doktoru DEHB teşhisi koyabilir. Belki de daha ayrıcı tanı için bir çocuk psikoloğu ya da psikiyatristine yönlendirmesi ile daha emin olabilirsiniz. Dikkat eksikliği ve hiper aktivite tanısını kesinleştirecek tek bir test yoktur. Eğer çocuğunuz okulda ve evde belirli bir zamandır yukardakine benzer uyum ve davranış sorunları yaşıyorsa, mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu öyle hemen kolayca karar verilecek bir tanı değildir. Belki de DEHB oyun terapisi, yaratıcı drama, grup terapisi ya da dikkat ve odaklanmasına yardım edecek bireysel terapi gibi bir takım yardımlarla kolayca atlatılacak bir sorundur. Bu yüzden hemen karar vermeyin, ya da çocuğunuzu hemen DEHB ile etiketlemeyin. Doktorunuzla yapacağınız görüşmede psikolog desteğinin uygun olup olmadığına karar verebilirsiniz.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite (DEHB) Tedavisi
Alanında uzman bir klinik psikolog, çocuk ve ergen psikiyatristi ile yapılacak görüşmeler sonucunda kesin tanı almış çocuklarda uygulanacak temel tedavi seçenekleri şunlardır:
İlaç tedavisi: Bir takım ilaçlar DEHB tedavisinde yararlı olabilir. En yaygın tavsiye edilen uyarıcı ilaçlar, odaklanmasına, öğrenmesine ve sekinleşmesine yardımcı olacaktır. Ancak unutulmamalı ki, doktorunuz da size bilgi verecektir ilaç tedavisinin bir takım yan etkileri olabilir. Uyku ya da karın ağrısı gibi. Doktorunuzla yapacağınız muayenede en uygun ilaç seçilir ve tedaviye başlarsınız. Tedavi sürecinde hem doktorunuz hem de siz çocuğunuzu çok iyi gözlemlemelisiniz.
Pikoterapi: Bir çok terapi yaklaşımı DEHB tedavisinde iyileştirici etkisi kanıtlanmıştır. Davranışçı terapi çocukların kendi davranışlarını nasıl control edeceklerini öğrenmelerine yardımcı olur. Böylece çocuğunuzu okulda ve evde daha rahat etedr.
DEHB tedavisi gören bir çok çocukla yapılan araştırmalar hem ilaç hem de davranışçı terapi ile birlikte devam edince daha kalıcı sonuçlara ulaşmanın mümkün olduğunu kanıtlamıştır. Amerikan Pediatri Akademsi (AAP) ve Amerikan Çocuk-Ergen Psikiyatri Akademsi (AACAP) tedavide ilaç ve psikoterapiyi birlikte önermektedir. Özellikle orta ve düşük seviyedeki bir DEHB li çocuğa ilaçtan önce psikososyal destek ve psikoterapi önermektedir.
Dikkat eksiklği ve hiperaktivite ile ilgili yapılmış bir çok çalışmada, ailenin desteği ve ailenin terapiye katılımı çocukların DEHB ile mucadelesinde daya etkili bulunmuştur. Yani sadece çocukla yapılacak psikoterapi bir yere kadar yarar sağlıyor, anne-baba tutumlarının değişimi için de aile terapisi şart görünüyor. DEHB ile başetmede, ister ilaç, ister psikoterapi ya da her ikisi birden, ailenin bu durumla baş etmede öğreneceği bir çok konu olabilir. Aile olarak yorulmuş ve çaresiz hissediyor olabilirsiniz. Ne yapacağınızı bilmeden ordan oraya araştırıp duruyorsanız, başvurmanız gereken doğru yer, çocuk gelişimi ile ilgilenen ve uzmanlığına inandığınız Antalya ‘da psikolog, psikolojik danışman ya da bir çocuk ve ergen psikiyatristine ulaşmak olmalıdır. Kulaktan dolma bilgiler ve konuyla ilgisi olmayanların vereceği yönlendirmeler unutmayın ki sizin kafanızı karıştıracaktır.
Antalya dikkat eksikliği güncesi başlıklı yazımızın sonuna geldik. Antalya çocuk psikoloğu sitemizde, çocuk ve ergenlerinizle ilgili diğer yazıları okuyabilir videoları izleyebilirsiniz.
Antalya Ergenlik Sorunları Güncesi
©2017 Klinik Psikolog, Psikoterapist, Ali Bıçak, Her Hakkı Saklıdır.
Antalya Çocuk Psikoloğu içeriğini sürekli yeniler, yeni içerikler üretmeye devam eder. ?
Antalya Ergen Psikoloğu